Teljesen őszintén elmondom, eleinte nem értettem, hogy ugyan miért ne lehetne cappuccinót inni amikor akarunk. Aztán kiderült, hogy az olaszok tényleg nem isznak 11 után ilyet.
Miért nem isznak 11 után cappuccinót az olaszok?
Mert 11 után nem isznak tejes italokat.
Azért nem isznak semmilyen tejes italt, mert számukra a tej a reggeli része. Oda való, máskor nem isszák általában.
Nem isznak cappuccinót, café lattét (tudtad, hogy ez egy amerikai ital és nem az olaszok „találták fel?”) és semmilyen tejjel készült kávéféleséget nem isznak reggeli után.
Mit isznak az olaszok délután?
Sima kávét. Most arra a kávéra gondolj, ami brutál erős és körülbelül egy kortynyi az egész.
Annyira de annyira erős ez a kávé, hogy utána a kávéskanál is egy hétig pörög a koffeintől.
Esetleg cukrot szoktak tenni a kávéba, de mást már nem.
Lángos tejszínhabbal és Nutellával?
Pont olyan érzés lehet olaszként este cappuccinót inni, mintha te bevágnál este egy lángost amit alaposan megkentek Nutellával majd még tettek rá egy kis tejszínhabot. Ugye, hogy még a gondolat is undorító?
A cappuccino mindenhol jó Olaszországban
Megfigyelted már, hogy teljesen mindegy, hol késztik a cappuccinót, az mindenhol tökéletes és finom?
Mi direkt szoktuk tesztelni őket, már midnen városban és faluban ittunk cappuccinót (szigorúan csak reggelire!) és midnenhol teljesen tökéletes volt. Ez azért van, mert ennek a reggeli italnak van egy receptje és azt betartják mindenhol.
A tökéletes cappuccino receptje
125 ml tej
25 ml presszókávé felszolgálva egy 180 ml-es csészében, ami vastagabb falu, hogy a meleget tovább tartsa.
Ennyi.
Persze nem ilyen egyszerű, mert a tejet pont megfelelőre kell gőzölni, a megfelelő hőfokon (65 fok) és pont addig, ameddig a szuper, kemény állagot eléri.
Ez a pont jó állag azt jelenti, hogy addig gőzölik, míg pici buborékok jelennek meg rajta.
A rendes, igazi, szabályos cappuccinónak még az a vékony kávégyűrű is a része, amit a tej és a csésze oldala között látsz.
Komoly tudomány ám ez!
Kakaó vagy fahéj?
Eredetileg kakaót tettek rá, a fahéj imádata már Amerikából érkezett, tehát ha megkérdezik, hogy melyikkel kéred és te igazit szeretnél, akkor kakaót kérsz rá.
Összefoglaló az olasz cappuccinóhoz
1, Reggelire idd. Szigorúan csak 11 előtt!
2, Kakaót kérj rá!
Kedves Unikornis,
A sima kávé egy Espresso. Amiben igazán pörög az a kanál, az a dupla ristretto.
Maga a ristretto is egy nagyon erős, igazán aromás kávé, mennyiségre fele az espresso-nak (fele vízzel, ugyanannyi kávéból készül). Már cukrot is vétek tenni bele, tejet egyenesen szentségtörés, kb. apagyilkosnak fognak érte tartani Olaszországban. Nagyjából 3-4 órát minimum fogja pörgetni az ember. 20-25 éve jött divatba az olaszoknál ebből a ristretto-ból duplát inni, mára a rohanó világ része náluk. Mindkettőt érdemes kipróbálni, bár a duplát nem javaslom elsőre, mert felér egy lórúgással, ha csak capuccino-hoz van szokva a fogyasztója. Szerencsére nálunk is megjelent az itallapokon, így nem feltétlenül a Spanyol lépcső mellett kell élesben kipróbálni (sicc).