2024 novemberében Vicenzába látogattunk. Nem szerettünk volna Velencében sokat bolyongani, inkább egy kevésbé ismert, új várost fedeztünk fel. Vicenza tökéletes választásnak bizonyult, ráadásul több érdekes éttermet is kipróbáltunk. Az egyik volt ez a polpetta étterem, a másik helyről már írtam korábban. (Ahol csak bruschetta van az étlapon.)
A másik hely viszont egészen szokatlan volt. Képzeljetek el egy olyan éttermet, ahol minden fogás – szó szerint minden – golyó formában készül. Az olasz polpettát, azaz húsgolyót gondolták itt tovább, és az egész koncepció erre épül. Még a tiramisút is kis golyócskák formájában tálalják!
Mi az a polpetta?
Ezek kis, kerek gombócok, amelyek darált húsból, zsemlemorzsából, tojásból, sajtból, fűszerekből és gyakran apróra vágott petrezselyemből készülnek. (Short videó itt) A polpettát többféleképpen lehet elkészíteni:
- Sütve: Olajban vagy sütőben megsütve.
- Főzve: Paradicsomszószban vagy levesben főzve.
- Párolva: Könnyű mártásban vagy zöldségek között párolva.
Az olasz gasztronómiában gyakran tálalják tésztával (például spagettivel), de önálló fogásként vagy salátával is fogyaszthatók.
Fontos megjegyezni, hogy a „polpetta” szó származhat más alapanyagokból is, például zöldségekből vagy halból készült gombócokra is használják.
És mit ettünk?
Egy vasárnap délután mentünk el ide, tele izgalommal és várakozással. Bár az igazi „wow” élmény elmaradt, az étterem rendelkezik mindenféle díjakkal és kitüntetésekkel, de azért akadtak kellemes meglepetések.
Az étterem belső tere meglepően nagy és hangulatos volt. Kint is akadt egy kellemes kiülős rész, de a belső kialakítás igazán lenyűgözött.
És az ételek? Nos, érdekesek voltak. Nem mondanám, hogy kulináris csodák, de az ötlet mindenképpen egyedi. A tiramisú például ugyanazokat az ízeket hozta, amit elvárnál tőle, de mivel golyóként tálalták, valamilyen kötőanyagot kellett beletenniük, amitől egyben marad. Nekem nem jött be, de biztos van olyan, akinek ez lesz az új etalon.
Volt valami, ami nekem nagyon bejött. Eddig nem voltam kibékülve a polentával, de itt, sütve mégis nagyon ízlett, szóval ha legközelebb ilyet látok, mindenképp rendelni fogok. (A polenta kukoricadarából készült hagyományos olasz étel. Krémes állagú kásaként vagy megszilárdítva, szeletelve és sütve/grillezve fogyasztják. Általában köretként vagy önálló fogásként tálalják.)
Mindezek ellenére ez egy olyan hely, amit érdemes egyszer kipróbálni. Különleges élmény volt, és ha valaha Vicenzában jártok, ne hagyjátok ki! 😊