Annyit írok már nektek kajáról, hogy egyszer a laptopom előtt fogok éhenhalni, szóval ha egyszer nem lesz új poszt, akkor tudjátok: éhenhaltam mert olasz ételekről írogattam. De inkább nézzük, mt kell tudni róla és érdemes-e megkóstolni a babá al rum nevű -eredetileg nem- olasz desszertet, meg mégis, mi köze van Magyarországhoz egy kis lengyel közvetítéssel?
Babà al rum: A lengyel gyökerű, francia finomhangolású nápolyi desszert
Azt hiszem, kicsit sok volt az ország ebben a címben, de okkal írtam így. A babà al rum egy igazán különleges desszert, amely több országon átívelő gasztronómiai utazás eredménye. Lengyel, francia és olasz hagyományok találkoznak benne, miközben Szicíliában is közkedvelt édességgé vált. De hogyan is kapcsolódik mindez Magyarországhoz?

A babà eredete: Lengyelországtól Franciaországig
A térténet a 18. században kezdődik, amikor II. Szaniszló Ágost, (neki három temetése is volt!) a lengyel trónról letaszított király, franciaországi száműzetésében egy kis konyhai baleset során „találta fel” a babà elődjét. A legenda szerint a király egy száraz kuglófot TOKAJI borba áztatott, hogy puhább legyen. Ebből alakult ki a francia baba au rhum, amelyet később a francia cukrászok finomhangoltak és rumos sziruppal áztattak.
A babà érkezése Olaszországba
A Bourbon uralkodóház francia uralom alá vonta Dél-Olaszországot, így a baba au rhum receptje is eljutott Nápolyba, ahol helyi cukrászok vették át és formálták a saját képükre. Itt alakult ki a ma ismert babà al rum, amely egy kis, gomba alakú, levegős tésztájú, rumos sziruppal bőven meglocsolt finomság lett. Innen terjedt tovább Szicíliába, ahol helyi citrusfélékkel és pisztáciával is gazdagították.
Hogyan készül a babà al rum?
Persze a kedvenc olasz receptes oldalamnak is van róla videója:
Hogyan fogyasztják, milyen töltelékkel készítik?
A babà al rumot leggyakrabban tejszínhabbal, vaníliakrémmel, csokoládés vagy akár pisztáciás krémmel töltve fogyasztják. Szicíliában a helyi különlegességnek számító ricottás krémmel is megtöltik. A klasszikus verziónál a tésztát alaposan megáztatják a rumos szirupban, amitől szaftos és aromás lesz.
Babà al rum: érdemes megkóstolni
Legközelebb, ha Nápolyban vagy Szicíliában jársz, érdemes megkóstolni ezt a történelmileg is érdekes desszertet. Sőt, ha egyedi ízvilágot keresel, próbáld ki valahogy egy tokaji borral megbolondított verzióban is!