Körülbelül 20 éve ültem Bariban egy étteremben, a kikötő bejáratánál, amikor a szomszéd asztalhoz kihoztak egy hatalmas tál tengeri sünt. Figyeltem, ahogy ügyesen feltörik a tüskés lények páncélját, és megeszik a narancssárga állatokat, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Akkor még nem voltam biztos benne, hogy én is belevágnék-e egy ilyen kalandba. Ugyanezen az utazáson a piacon is láttam a tengeri sünöket, nagy zsákokban árulták őket, mintha valami különleges, tüskés krumpli lenne. De hogyan eszik meg az olaszok? Milyen íze van? Hol lehet megkóstolni? És egyáltalán, érdemes-e kipróbálni?
Ha valaki először lát tengeri sünt, valószínűleg az utolsó gondolata az lenne, hogy meg szeretné kóstolni. A fekete vagy barnás, tüskés házzal rendelkező tengeri élőlény első ránézésre inkább tűnik tengeri páncélozott szörnyetegnek, mint ínyenc fogásnak. Ennek ellenére a mediterrán országokban – különösen Olaszországban – a tengeri sün (riccio di mare) igazi csemegének számít. (Ha Bariba látogatsz, és érdekelne egy street food kóstoló, itt kóstolhatsz hagyományos helyi ételeket.)
Hogyan eszik meg a tengeri sünt Olaszországban?
Az olaszok egyszerűen szeretik a friss tengeri ételeket, és a tengeri sün sem kivétel. Az egyik legautentikusabb módja a fogyasztásának az, hogy nyersen eszik meg. A tengerparti éttermekben és piacokon gyakran találkozhatunk olyan árusokkal, akik frissen vágják fel a tengeri sünöket, és egy kis kanállal vagy villával kieszik a belsejében található narancssárgás vagy vöröses színű husit, amelyet általában egy kis citrommal meglocsolva fogyasztanak el. Ha szerencséd van, még a tengerre néző kilátás is jár mellé, hogy teljes legyen az élmény.
Hogyan árulják a tengeri sünt?
A legautentikusabb helyek, ahol tengeri sünt vásárolhatsz, az olasz halpiacok. Itt kosarakban árulják őket, mintha valami tüskés pingponglabda-kollekciót hoztak volna ki a tengerből. Ha helyben szeretnéd megkóstolni, a piacokon gyakran van egy kis stand, ahol néhány euróért frissen felbontják neked, és akár azonnal kanalazhatod is. Az éttermekben általában tésztaételekben találkozhatsz vele, de egyes helyeken előételként, pirítósra kenve is felszolgálják.
Mennyibe kerül egy tengeri sünös fogás?
Nos, nem a legolcsóbb street food, az biztos! Ha a piacon veszed meg frissen, egy adag (kb. 5-6 darab) 10-15 euró között mozog. Egy tengeri sünös tésztaétel egy étteremben már 20 euró is lehet, attól függően, mennyire menő helyre ülsz be. Ha pedig luxusétteremben rendeled, akkor készülj fel rá, hogy a pincér úgy hozza ki, mintha egy kis kincsesládát nyitna fel előtted.
Milyen íze van a tengeri sünnek?
A tengeri sün íze rendkívül intenzív és jellegzetes. Aki szereti az osztrigát vagy más nyers tengeri herkentyűket, az nagy eséllyel imádni fogja a tengeri sün ízvilágát is. Az íze egyesek szerint a tenger sós levegőjét idézi, míg mások egyfajta édes, krémes textúrájú tenger gyümölcsének írják le. Egy biztos: a tengeri sünnek van egy nagyon markáns, friss tengeri aromája, amely semmihez sem hasonlítható.
Hogyan készítik el a tengeri sünt?
Bár a nyers fogyasztás a leggyakoribb, a tengeri sünt néhány helyen különféle módon is elkészítik. A legismertebb olasz étel, amelyben tengeri sün szerepel, a spaghetti ai ricci di mare. Ez egy egyszerű, de rendkívül ízletes fogás, amelyben a tengeri sün ikráját fokhagymával, olívaolajjal és egy kevés chilivel keverik össze, majd frissen főzött spagettire teszik. Az eredmény egy gazdag, tengeri ízű tésztaétel, amelyet elsősorban Szicíliában és Pugliában fogyasztanak.
Érdemes-e kipróbálni?
Ha valaki igazi gasztronómiai kalandra vágyik, a tengeri sün mindenképpen megér egy próbát. Olaszországban a legjobb helyek, ahol frissen és autentikusan kóstolhatjuk meg ezt a tengeri csemegét, Szicília, Puglia és Szardínia partvidékei. Egy egyszerű tengeri sünös tészta vagy friss ikra egy szelet pirítóson felejthetetlen élményt nyújthat azoknak, akik szeretik a különleges tengeri ízeket.
Te kipróbálnád a tengeri sünt?
A fenti kép kivételesen nem saját termés. Innen jön: Image by pixelia from Pixabay