Ha Szicíliában jársz, egy ételt nem hagyhatsz ki: a Pasta alla Normát. Ez a finomság Catania büszkesége, és mondhatom, nem véletlenül vált híressé az egész szigeten. Na de miért pont Norma? Állítólag egy helyi drámaíró, Nino Martoglio kiáltott fel először elégedetten, amikor megkóstolta: „Ez a Norma!”, utalva Bellini híres operájára, a „Norma”-ra. És hát valljuk be, tényleg van benne valami drámaian jó. Pasta alla Norma
De miből is készül a Pasta alla Norma?
Pasta alla Norma egyszerű, mégis zseniális kombináció: tészta, paradicsomszósz, sült padlizsán, reszelt sós ricotta (ricotta salata), bazsalikom és egy jó adag olívaolaj. Ennyi. Na jó, azért vannak trükkök is!
A padlizsánt vékony karikákra vagy apró kockákra vágják, sózzák, majd pihentetik legalább fél óráig, hogy a keserű levét kiengedje. Ezután alaposan megsütik bőséges olívaolajban. Nem diétás, de megéri minden falat!
A szósz igazi szicíliai paradicsomból készül – minél napérleltebb, annál finomabb. Sok fokhagyma, friss bazsalikom, só, bors – egyszerű és tökéletes. A tetejére frissen reszelt ricotta salata kerül, amit semmiképp ne helyettesíts hagyományos ricottával, mert teljesen más az íze!
Változatok?
Ha úgy érzed, tovább fokoznád az élvezeteket, akad néhány alternatíva is. Van, aki egy kis csípős paprikával turbózza fel, míg mások kapribogyót vagy éppen szardellát csempésznek bele – ezek főleg Palermo környékén népszerű változatok.
Padlizsántermesztés Szicíliában
Szicília padlizsánjai világhírűek. A vulkáni talajnak és a rengeteg napfénynek köszönhetően különösen ízesek és zamatosak. Az Etna lábánál található kis családi gazdaságok szinte művészien termesztik a padlizsánt, amely júniustól egészen szeptember végéig frissen elérhető. Ha helyben vásárolnál, érdemes reggel korán kinézned a helyi piacokra – például Catania híres halpiaca, a Pescheria mellett rengeteg zöldségest találsz, ahol friss, ropogós padlizsánok várnak rád.
Hasznos tippek:
- Mindig friss bazsalikomot használj, a szárított nem ugyanaz.
- Ha nincs ricotta salata, használhatsz pecorino sajtot is.
- A tészta legyen rövid, például rigatoni vagy penne, mert ezek jól megfogják a szószt.
- A padlizsán sütésekor figyelj arra, hogy tényleg aranybarnára süljön, de ne égjen meg!
Próbáld ki, és garantáltan te is azt mondod majd, hogy „Ez a Norma!”. Jó étvágyat!
2 gondolatokat “Pasta alla Norma”