Az arancino (vagy arancina) egy szicíliai étel, amely kívül ropogós, belül lágy, töltött rizsgolyó. Az aranybarnára sült finomságot leggyakrabban ragúval (darálthúsos paradicsomszósz), mozzarellával és zöldborsóval töltik, de számos változata létezik, például sonkával és sajttal vagy pisztáciával töltött verziók.
Hogyan készül?
Az arancino elkészítéséhez először egy sűrű, tapadós rizottó-szerű alapot kell főzni, gyakran sáfránnyal ízesítve, hogy az aranyszínűvé váljon. Ezt hagyják kihűlni, majd megtöltik a kívánt töltelékkel, és Palermóban gömb alakúra, míg Cataniában inkább kúp alakúra formázzák.
A rizsgolyók mérete változó lehet, de általában egy nagyobb narancs méretéhez hasonlóan készülnek.
A formázott rizsgolyókat lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatják, majd forró olajban aranybarnára sütik. De most láttam, hogy már arancino készítő tanfolyamra is be lehet iratkozni.
A Giallozafferano oldalról ez a srác a kedvencem, egy csomó ételt tőle tanultam főzni. Egyébknt ez a receptes weboldal nagyon jó, éhesen nem szabad nézegetni.
Honnan ered az arancino elnevezés?
Az arancino eredete a középkorig nyúlik vissza, és az arab hódítás időszakára vezethető vissza, amikor az arabok a 9. században elfoglalták Szicíliát, és fejlett mezőgazdasági technikákat, öntözőrendszereket és új növényeket hoztak magukkal, mint például a citrusféléket, a cukornádat és a rizst, és amelyek később meghatározóvá váltak a szicíliai konyhában, különösen a rizses, fűszeres ételek elterjedésével. A mai formáját valószínűleg a normannok idején nyerte el, akik a panírozott és sült ételek iránt különösen kedvelték.
A név az olasz „arancia” (narancs) szóból ered, mivel az arancini alakja és színe hasonlít a narancsra.ncsra.

Arancino vagy arancina? A nagy szicíliai vita
Palermóban az ételt „arancina”-nak hívják, és gömb alakúra formázzák, míg Cataniában „arancino” a neve, és inkább kúp alakú. A vita évszázadok óta tart, de az biztos, hogy mindkét változat egyaránt finom és népszerű egész Szicíliában.
Az első találkozásom az arancinóval
Először a rendszerváltás előtt találkoztam az arancino receptjével egy Dr. Oetker szakácskönyvben, ahol „töltött rizsgolyó” néven szerepelt. Az ottani változat pirított szalonnával és sajttal volt töltve. Rögtön megtetszett az ötlet, és elkészítettem otthon – azóta is az egyik kedvenc ételem maradt!

Mennyibe kerül?
Szicíliában egy arancino általában 2-3 euróba kerül, de a tölteléktől és az elhelyezkedéstől függően az ár akár 5 euróig is felmehet. Egy helyi pékségben vagy street food árusnál általában olcsóbban beszerezhető, míg egy étteremben drágább lehet, a legdrágábban a nagyon turistás helyeken lehet kapni. Azt hiszem, eddig a legdrágábban Taorminában egy Arancino street food-os pultnál vettem.

Az arancino egy igazi szicíliai különlegesség, amelynek íze és története is különleges. Bár az eredeti változatokat Szicíliában kóstolhatjuk meg a legjobb formájukban, otthon is könnyedén elkészíthető. Ha egyszer megkóstoltad, garantáltan a kedvenceid közé kerül!
3 gondolatokat “Az arancino – a szicíliai töltött rizsgolyó”