Cassata siciliana – cukorimádóknak

Na, ha Catania, akkor Cannolo, gondolná az átlagturista… de te nem vagy átlagos! Ha már itt jársz, vétek kihagyni a Cassata sicilianát, az egyik legédesebb, legszicíliaibb és legkalóriadúsabb desszertet, amit valaha kitaláltak. Ez nem egy egyszerű süti – ez egy cukorbomba, egy mestermű, egy történelmi jelentőségű édesség! (Lesznek képek is hamarosan csak még le kell mennem felfalni egyet és nem elfelejteni megmutatni…)

Mi is az a Cassata?

A Cassata gyakorlatilag egy szicíliai mestermű, ami ricotta krémből, cukorból, marcipánból, piskótából és rengeteg színes kandírozott gyümölcsből áll. Olyan, mintha egy olasz nagymama és egy cukrász összeültek volna, és azt mondták volna: „Oké, csináljunk valamit, amitől mindenki cukorsokkot kap, de legalább boldogan hal meg.”

A klasszikus verziót zöld marcipánnal és színes gyümölcsökkel díszítik, belül pedig az isteni édes ricotta krém lapul, amit néha csokidarabokkal is megbolondítanak. Nem egy lightos édesség, de ha már bűnözünk, csináljuk rendesen!

Hol találod meg a legjobbat Cataniában?

Na, most jön a lényeg, mert rossz helyen kóstolni egy Cassatát olyan, mint vodkát venni a benzinkúton – megteheted, de minek?

  • Pasticceria Savia – Ez a hely legenda a városban, itt minden édesség full autentikus és brutál finom. Ha valami igazán jó Cassatát akarsz, ide menj! Pont a Via Etnea-n van!
  • Pasticceria Spinella – Kicsit kevésbé ismert, de itt is fantasztikus a ricotta és a marcipán aránya.
  • Egy helyi nagymama konyhája – Ha van ismerősöd Cataniában, próbáld rávenni a nagymamáját, hogy csináljon egyet. Ha sikerül, házassági ajánlattal illik távozni.

Hogy készül?

Az eredeti recept nem bonyolult, csak időigényes és cukorsokk-veszélyes. Kábé így néz ki:

  1. Süss egy sima piskótát. Semmi faxni.
  2. Keverj össze ricottát, porcukrot, és ha vagány vagy, egy kis csokit is szórj bele.
  3. A piskótát rétegezd a ricottás krémmel.
  4. Kívülről vond be zöld marcipánnal (igen, ettől lesz olyan furán elegáns).
  5. Tedd hűtőbe, majd jöhet a cukormázas bevonat és a brutálisan színes kandírozott gyümölcsök.
  6. Várj, hogy megdermedjen. Vagy ne várj, és egyél belőle, míg szét nem esik – rajtad áll.

Cassata vs. az a bizonyos Santa Ágata (cici) süti

A másik híres cataniai süti, amit keresel, a Minne di Sant’Agata. Ez egy kicsi, ciciformájú süti (nem vicc, a „minne” szó melleket jelent). Santa Ágata a város védőszentje, akinek a legendája sajnos nem túl vidám (kínozták és levágták a melleit), de az édesség ennek állít emléket.

A különbségek:

  • Cassata egy hatalmas, grandiózus torta, míg a Minne di Sant’Agata egy kis kupola alakú sütemény.
  • A Cassata rétegezett, piskótás és ricottás, míg a Minne di Sant’Agata egy falatnyi ricottás-marcipános csoda, fehér cukormázzal és egy piros cseresznyével a tetején (amit nem kell félreérteni, de igen, azt jelképezi, amire gondolsz).
  • A Cassata egész évben kapható, de a Minne főleg Santa Ágata ünnepén (február elején) a legnépszerűbb.

Eredete – avagy ki találta ki ezt az őrült édességet?

A Cassata története hosszú és kalandos, akárcsak egy jó olasz családi vita. Már az arabok is valami hasonlót ettek, amikor a 9. században megszállták Szicíliát. Ők hozták be a ricottát, a cukrot és a mandulát, amiből aztán a szicíliaiak megalkották ezt az édes csodát. Később a normannok és a barokk korszak is hozzátette a magáét, míg végül kialakult a ma ismert, karneváli díszítésű, „minél több cukor, annál jobb” elv alapján készült változat.

Szóval, ha Cataniában jársz, egyél Cassatát, próbáld ki a Minne di Sant’Agata sütit is, és ne számold a kalóriákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük