A frutta Martorana egy olyan marcipángyümölcs Szicíliában, ami megszólalásig hasonlít egy igazi gyümölcsre mert még az idő múlásának pöttyeit és foltjait is ráfestik. Honnan jön ez a dili?
Emlékszem, amikor először láttam ilyen, az eredetihez megszólalásig hasonló gyümölcsöt, nagyon csodálkoztam. Ott álltam egy szicíliai cukrászda kirakata előtt, egész konkrétan Letojanniban és azon tűnődtem, vajon miért pakoltak mandarint, barackot és körtét a sütemények közé. Csak amikor közelebb hajoltam, akkor esett le: ezek nem valódi gyümölcsök, hanem marcipánból készült, aprólékosan festett édességek! Így találkoztam először a híres frutta Martoranával, ami azóta is az egyik kedvenc szicíliai finomságom. De csak az egyik 🙂
Honnan jön ez a gyümölcshamisító dili?
A legenda szerint ez az édesség egy palermói kolostorból indult útjára, ahol az apácák marcipánból formázták meg a gyümölcsöket, hogy díszítsék a kertjüket egy püspöki látogatásra. Az eredmény annyira lenyűgöző lett, hogy azóta is minden évben, különösen Mindenszentekkor, tele vannak vele Szicília cukrászdái.
Hol ehetsz frutta di Martorana-t?
Ha Szicíliában jársz, akár Palermóban, akár Catania látnivalói között barangolsz, érdemes beugrani egy tradicionális cukrászdába és megkóstolni ezt az édes kis csodát. Én minden alkalommal beszerzek egy-két darabot, még akkor is, ha pontosan tudom, hogy a fele végül egy dobozban végzi, mert sajnálom megenni. De hát ki tudna ellenállni egy tökéletesen megformázott marcipán kaktusznak (lást lent) vagy egy pici banánnak?
Hogy van türelmük ilyet festegetni?
De tényleg, hogy készül a Frutta Martorana? Hogyan festik? A receptet gyönyörű olasz nyelven itt láthatod és azt is, ahogy elkészítik.
Tényleg egy marcipánról van szó, az extra benne, hogy nem mesefigurákat készítenek belőle, hanem gyümölcsöket és azokat festik, például így. Mivel nem tegnap találták ki ezt az édességet, feltételezem, hogy régen nem ilyen festékszóróval festegették őket. Mindenesetre szépek.
Honnan ered a neve?
A frutta Martorana szó szerint azt jelenti olaszul, hogy „Martorana gyümölcs”. Az elnevezés a híres szicíliai marcipán édességekre utal, amelyek élethűen utánozzák a valódi gyümölcsöket. Nevét a palermói Santa Maria dell’Ammiraglio (más néven La Martorana) kolostorról kapta, ahol a legenda szerint az apácák először készítették el ezt a finomságot.
Világörökség Szicíliában: Santa Maria dell’Ammiraglio, közismertebb nevén Martorana templom
Az a templom, ahonnan a Frutta di Martorana származik, a Santa Maria dell’Ammiraglio, közismertebb nevén Martorana, Palermóban található. Ha arra jársz, érdemes betérni, mert egyedülálló hely: a normann, arab és bizánci építészeti stílusok keverednek benne, valamint lenyűgöző bizánci mozaikok díszítik, amelyek a 12. századból származnak. Egy másik különlegessége, hogy jelenleg az italo-albániai katolikus egyházhoz tartozik, és a bizánci rítusú liturgiát görög és albán nyelven tartják. 2015-ben a templomot a „Normann Palermo és a cefalùi és monrealei katedrálisok” részeként az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.
Frutta Martorana: az eredeti és a „hamisítvány”
Az alábbi képet Siracusa meleltt lőttem, a kőbányában (majd erről is mesélek). A frutta Martorana-t pedig Siracusa főterén, a cukrászdában. Szerintem eléggé hasonlít a kettő.