Fügekaktusz és fogyasztása

fügekaktusz vagy kaktuszfüge

Múltkor írtam a gyönyörűséges Matera városáról egy posztot, amibe tettem egy érdekes növényről készült képet és akkor rájöttem, hogy magyar fejjel eszünkbe nem jut, hogy ezt a növényt, a KAKTUSZT bizony meg is lehet enni. A fügekaktusz vagy kaktuszfüge ráadásul még finom is és növényként igénytelen is, szóval összeszedem nektek most a tudásomat róla:

Hol terem a fügekaktusz?

Ha valaha jártál Szicíliában vagy Dél-Olaszországban, biztosan láttad már az utak mentén vagy a régi városfalak tövében burjánzó fügekaktuszokat. Ezek a szívós, tüskés növények nemcsak a táj ikonikus részei, hanem ízletes gyümölcsöt is teremnek – a kaktuszfügét, más néven indiánfügét (Opuntia ficus-indica).

Matera
Mindenhol tenyészik, itt éppen Matera barlanglakásai környékén

Ez a gyümölcs édes, lédús és egy csipetnyi egzotikumot rejt magában. Íze valahol a körte, a dinnye és a görögdinnye között helyezkedik el, attól függően, mennyire érett. A piros, narancssárga vagy sárga árnyalatokban pompázó terméseket a mediterrán országokban frissen, gyümölcsléként vagy lekvárként is fogyasztják.

Ha érdekelnek az olasz gasztronómia bugyrai, itt szoktam írni róla: olasz gasztronómia a pizzán és a spagettin túl. 🙂

És hogyan lehet megenni a kaktuszfügét?

Eszedbe ne jusson csupasz kézzel megfogni vagy a szádba venni! Nagy fájdalmakat okozhatnak az apró tüskéi!

A kaktuszfüge fogyasztása igényel némi óvatosságot, mert apró, szinte láthatatlan tüskéi könnyen a bőrbe fúródhatnak. De ne aggódj, itt egy kis útmutató, hogy gond nélkül élvezhesd ezt a különleges gyümölcsöt:

Fogj egy kesztyűt vagy konyharuhát, így elkerülheted a szúrós meglepetéseket. Tisztítsd meg a gyümölcsöt , ha van rá lehetőséged, öblítsd le vízzel, majd egy kefével dörzsöld le a tüskéket. Vágd le a két végét, majd vágj egy hosszanti metszést – innen könnyedén lefejtheted a héjat. Az apró magokkal együtt is ehető, de ha zavarnak, ki is köpheted őket. Videón itt nézheted meg a fogyasztását.

Mi minden készülhet a fügekaktuszból?

Bár frissen is istenien finom, sok mediterrán országban készítenek belőle:

Gyümölcslevet – Lime-mal és egy kis cukorral tökéletes nyári frissítő.

Lekvárt vagy szirupot – Péksüteményekhez, palacsintához vagy sajtok mellé.

Likőrt vagy pálinkát – Az olaszok és a mexikóiak is készítenek belőle különleges italokat.

Fagylaltot és sorbetet – A gyümölcshúsból egzotikus és könnyű nyári édesség lesz.

Miért érdemes kipróbálni?

A kaktuszfüge vagy fügekaktusz tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen C-vitaminnal, magnéziummal és rostokkal, amelyek segítenek az emésztésben és az immunrendszer erősítésében. Egyes kutatások szerint még a vércukorszint szabályozásában is hasznos lehet.

Ha legközelebb egy mediterrán piacon jársz, ne hagyd ki ezt az egzotikus finomságot! Megéri a kis extra figyelmet – a zamatos íz és a különleges élmény kárpótolni fog. 😉

2 gondolatokat “Fügekaktusz és fogyasztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük