Mit esznek az olaszok reggelire? – Egy falatnyi dolce vita

Mit esznek az olaszok reggelire?

Ha azt hiszed, hogy az olasz reggeli egy kiadós, kontinentális lakoma, tele tojással, sonkával és zöldségekkel, akkor készülj fel egy kis meglepetésre! Az olaszok reggelije általában gyors, édes és természetesen kávéval kezdődik. De azért, mint mindenben, ebben is vannak régiós eltérések. Mit esznek az olaszok reggelire?

A klasszikus olasz reggeli: kávé + cornetto

Az olaszok többsége reggel egy jó erős kávéval indít – és itt most ne egy fél literes tejeskávéra gondolj, hanem egy espressóra, amit egy-két korttyal eltüntetnek a pultnál állva. Ha valami lágyabbra vágynak, akkor jöhet a cappuccino, de csak délelőtt!

Ha valaki ebéd után rendel cappuccinót, az egy dologra utalhat: turista. Az olaszok szerint a tej alapú kávék dél után már túl nehezek az emésztésnek, így ez reggeli italnak számít.

A kávé mellé pedig mi más is illene jobban, mint egy cornetto? Azt mondhatnánk, hogy a cornetto az olasz croissant, de igazából nem egészen ugyanaz. Az olasz változat kicsit édesebb, és többféle töltelékkel is létezik: klasszikus (natúr), crema (vaníliakrém / crema pasticciera), cioccolato (csokikrém) vagy marmellata (lekvár). Van, aki még egy kis porcukrot is szór rá, mert miért is ne lenne még édesebb?

Régiós eltérések – nem mindenhol csak cornetto!

Bár a cornetto és az espresso az ország minden pontján népszerű, azért vannak régiós különbségek is az olasz reggelikben.

  • Észak-Olaszországban a reggeli még inkább minimalista: egy gyors espresso és egy kis keksz vagy süti. Milánóban például gyakran már egy egyszerű biscotto (omlós keksz) is elég a reggelihez, de egy szelet panettone vagy colomba sem ritka az ünnepi időszakban.
  • Közép-Olaszországban a péksütemények dominálnak, főleg Rómában, ahol a maritozzo is népszerű: ez egy könnyű, édes briós, amit vastagon megtöltenek tejszínhabbal. Ha reggel éhgyomorra ezt eszed, garantált a boldogság.
  • Dél-Olaszországban már egy kicsit más a helyzet. Nápolyban például a reggeli része lehet a híres sfogliatella, ami egy ropogós, leveles tészta ricottás-narancsos töltelékkel. Szicíliában pedig, ha igazán autentikus akarsz lenni, akkor granita és briós az ajánlott reggeli – főleg nyáron. Igen, jégkását esznek péksüteménnyel. És működik!

A kávézási szokások – egy rituálé minden napszakban

Az olaszok kávézása nem egyszerűen egy gyors koffeinbevitel, hanem szinte vallásos rituálé. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kávé gyorsan fogy el. Az espressót a pultnál isszák meg egy-két kortyban, majd mennek is tovább. Ülve is lehet kávézni, de sok helyen drágább, mint ha állva fogyasztod el.

Egy másik érdekesség, hogy az olaszok nem tesznek tejet a kávéba délután vagy este – egy espresso vagy macchiato mindig belefér, de egy cappuccino vagy latte macchiato ekkor már szentségtörésnek számít.

És ha már a rituáléknál tartunk: sok helyen létezik az úgynevezett caffè sospeso hagyománya, különösen Nápolyban. Ez annyit jelent, hogy valaki kifizet egy extra kávét, amit egy rászoruló később elfogyaszthat. Egy szép gesztus, ami még inkább rámutat arra, hogy az olasz kávékultúra több, mint egy egyszerű napi rutin.

Egy falat Olaszország reggelente

Az olasz reggeli egyszerű, gyors és édes – de mégis van benne valami különleges. Nem arról szól, hogy hosszasan üljünk egy asztalnál, hanem egy gyors, de annál élvezetesebb pillanat a nap elején. Egy espresso, egy cornetto, egy kis beszélgetés a baristával, és indulhat is a dolce vita!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük