Mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

Mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

Ha valaha is szerettél volna egy olasz pincér szemében apró, reszelt parmezsánná zsugorodni, akkor kérj capuccino-t vacsora után vagy ananászos pizzát. De ha inkább olaszbarát akarsz maradni – vagy legalább nem akarsz automatikusan turista-zónába kerülni – akkor olvass tovább: mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

A cappuccino-szabály (igen, ez létezik!)

Tudtad, hogy Olaszországban a cappuccino reggeli ital? Nemcsak hogy tejjel készül, de az olaszok szerint tejet csak üres gyomorhoz szabad inni, mert különben a gyomrod szentségtörésként értelmezi a vacsora utáni lattehullámot. Ha tehát vacsora után cappuccinót kérsz, az olaszok fejben már ki is írták rád a „turista” bélyeget.

Alternatíva? Egy espressino vagy egy sétáló gelato. És ha már itt tartunk…

Fizetős kenyér és a számla, ami sosem jön

Ne lepődj meg, ha az étkezés végén egy kis „pane e coperto” (kenyér és teríték) tétel is megjelenik a számlán – ez nem átverés, hanem olasz valóság. A kenyér fizetős, még akkor is, ha nem kérted. És a számla? Az nem ugrik le magától az asztalra. Az olasz pincér nyugalma szent, és azt feltételezi, hogy te is dolce vita tempóban vagy – kérned kell. Ezekről itt írtam bővebben: Mennyibe kerül valójában egy olasz nyaralás?

Mit (ne) rendelj turistaként egy olasz étteremben?

Pizzára csak azt, ami megfér a nagymama szigorú receptkönyvében

Ha ananászt, ketchupot vagy (Isten őrizz) majonézt szeretnél a pizzádra, akkor inkább menj be egy szupermarketbe, vedd meg a hozzávalókat, és csináld otthon titokban. Olaszországban ezek a kombinációk minimum nyolc év pizzafogságotvonnak maguk után (vagy legalábbis egy nagyon mély sóhajtást a pizzamestertől).

Tanulj meg főzni, mint egy helyi – két zseniális program

Mielőtt végképp beleszaladnál egy turistacsapdás étterembe, miért ne tanulnál meg te főzni, mint egy vérbeli nonna? Nézd csak, mit találtam:

Pizza és gelato készítés Palermóban

Képzeld el, ahogy egy napsütötte palermói konyhában kevered a tésztát, miközben a háttérben olaszul szólnak a slágerek, és már majdnem úgy érzed, hogy szicíliai dédnagymamád volt. Ez a főzőkurzus nemcsak a gyomrodat, de a szívedet is megtölti – pizzával és gelatoval!

Tészta és tiramisù készítés Rómában

Ha inkább Rómában bóklászol, akkor ugorj be egy helyi étterembe, ahol megtanítanak rá, hogyan készíts tökéletes tésztát (spoiler: nem kell hozzá tejszín) és igazi tiramisùt. A főzőtanfolyam egy helyiek által imádott étteremben zajlik, nem valami turistagyárban – szóval autentikusság garantált!


Összegzés: Ha Olaszországban jársz…

✔ Ne kérj cappuccinót vacsora után
✔ Fogadd el, hogy a leülés fizetős
✔ A számlához integetni kell
✔ Pizza = sajt + paradicsomszósz + tradíció (ananász nincs)
✔ És ha jót akarsz enni, tanulj meg főzni, mint az olaszok!


Ha tetszett a cikk, és szívesen foglalnál egy ilyen élményt, ne feledd: ha az én linkemen keresztül teszed, azzal nemcsak egy felejthetetlen kalandban lesz részed, hanem engem is támogatsz vele (köszi!).

További olasz élmények, gasztrokalandozások és praktikák a blogon: olasz-utazas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük