Nyers hal? Ha valaki azt mondja, hogy Olaszországban csak pizzát és tésztát esznek, nos, az még nem járt Bariban egy napsütéses reggelen, amikor a halpiac vagy a Lungomare már pezseg, és a helyiek olyan lelkesen eszik a nyers polipot, mintha az legalábbis egy Nutellás cornetto lenne.
Bariban és úgy általában Pugliában a nyers tengeri herkentyűk fogyasztása komoly tradíció – és nem csak a drága éttermek kiváltsága! A város tengerparti sétányán, különösen a halászkikötőknél, kis bódékban és piaci standokon árulják az aznap reggel frissen kifogott, nyersen tálalt finomságokat. A helyiek pedig úgy falják, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. (És számukra az is!)
Mit esznek nyersen?
- Polpo crudo – azaz nyers polip. De nem ám csak úgy, feldarabolva és eléd rakva! A polipot először a köveken jól „megverik”, hogy puhább legyen, majd olívaolajjal, citrommal és egy kis sóval tálalják. Elképesztően friss és meglepően finom!
- Cozze crude – nyers fekete kagyló, amit általában egyetlen mozdulattal felpattintanak, rálöttyintenek egy kis citromot, és már mehet is befelé. A helyiek szerint így a legintenzívebb az íze.
- Gamberi crudi – nyers garnélarák. Édes, puha állagú, és ha elég bátor vagy, hogy nyersen megkóstold, garantáltan nem felejted el az ízét.
- Ricci di mare – tengeri sün. Ez az igazi helyi ínyencség! A héját szétnyitják, és a benne lévő narancssárga belsőséget egyszerűen kikaparják és kenyérre kenve vagy csak úgy magában megeszik.
Hol lehet kipróbálni?
A Lungomare vagy a halpiac a legautentikusabb hely erre. Ha ott vagy reggel, figyeld meg a helyieket: egyik kezükben kagyló, a másikban citrom, és gond nélkül nyelik a tenger ízét. Ha pedig inkább egy elegánsabb helyet keresel, több tengerparti étterem is kínál nyers tenger gyümölcsei előételeket.
Bárhol vagy Bariban, vedd elő a telefonod és írd be: pescheria. Ki fog adni egy csomó helyet, de a Lungomare reggelenként tuti befutó.

Megéri kipróbálni?
Ha szereted a tengeri ízeket, és nem ráz ki a hideg a gondolattól, hogy egy halat még a főzés előtti állapotában falatozol, akkor Bari a te helyed! Egy falat a tengerből, egy csepp citrom, és máris úgy érzed magad, mint egy vérbeli dél-olasz halász, aki épp most tért vissza a kikötőbe. Na, ki mered próbálni? (Én nem mertem.)