Nyers hal? Hát persze, hogy megeszik!

Nyers hal

Nyers hal? Ha valaki azt mondja, hogy Olaszországban csak pizzát és tésztát esznek, nos, az még nem járt Bariban egy napsütéses reggelen, amikor a halpiac vagy a Lungomare már pezseg, és a helyiek olyan lelkesen eszik a nyers polipot, mintha az legalábbis egy Nutellás cornetto lenne.

Bariban és úgy általában Pugliában a nyers tengeri herkentyűk fogyasztása komoly tradíció – és nem csak a drága éttermek kiváltsága! A város tengerparti sétányán, különösen a halászkikötőknél, kis bódékban és piaci standokon árulják az aznap reggel frissen kifogott, nyersen tálalt finomságokat. A helyiek pedig úgy falják, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. (És számukra az is!)

Mit esznek nyersen?

  • Polpo crudo – azaz nyers polip. De nem ám csak úgy, feldarabolva és eléd rakva! A polipot először a köveken jól „megverik”, hogy puhább legyen, majd olívaolajjal, citrommal és egy kis sóval tálalják. Elképesztően friss és meglepően finom!
  • Cozze crude – nyers fekete kagyló, amit általában egyetlen mozdulattal felpattintanak, rálöttyintenek egy kis citromot, és már mehet is befelé. A helyiek szerint így a legintenzívebb az íze.
  • Gamberi crudi – nyers garnélarák. Édes, puha állagú, és ha elég bátor vagy, hogy nyersen megkóstold, garantáltan nem felejted el az ízét.
  • Ricci di mare – tengeri sün. Ez az igazi helyi ínyencség! A héját szétnyitják, és a benne lévő narancssárga belsőséget egyszerűen kikaparják és kenyérre kenve vagy csak úgy magában megeszik.

Hol lehet kipróbálni?

Lungomare vagy a halpiac a legautentikusabb hely erre. Ha ott vagy reggel, figyeld meg a helyieket: egyik kezükben kagyló, a másikban citrom, és gond nélkül nyelik a tenger ízét. Ha pedig inkább egy elegánsabb helyet keresel, több tengerparti étterem is kínál nyers tenger gyümölcsei előételeket.
Bárhol vagy Bariban, vedd elő a telefonod és írd be: pescheria. Ki fog adni egy csomó helyet, de a Lungomare reggelenként tuti befutó.

Megéri kipróbálni?

Ha szereted a tengeri ízeket, és nem ráz ki a hideg a gondolattól, hogy egy halat még a főzés előtti állapotában falatozol, akkor Bari a te helyed! Egy falat a tengerből, egy csepp citrom, és máris úgy érzed magad, mint egy vérbeli dél-olasz halász, aki épp most tért vissza a kikötőbe. Na, ki mered próbálni? (Én nem mertem.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük