Mit vegyél Bariban?- Olaszország

Ha te is szereted a hasad és még az olasz tészták szerelmese is vagy, ha Bariban jársz érdemes friss tésztát venned. A friss tészta neve olaszul Pasta Fresca és úgynevezett Pastificio-ban árulják külön, friss tésztára specializálódott boltokban. Ha Bari óvárosában sétálsz, egész biztosan fogsz látni majd ilyen Pastificio feliratú boltokat, ahova érdemes lesz betérned. Az…

Tovább
Giovinazzo

Giovinazzo óvárosa

Giovinazzo, az Adriai-tenger partján fekvő cuki tengerparti városka, ahol a kék ég találkozik az Adriával. Ha Bari repteréről indulsz akár bérelt autóval, akár tömegközlekedve, Giovinazzo a legközelebbi szép látnivaló, amit kár kihagyni. A Traianus római császár által épített falak még mindig büszkén állnak, és az óváros keskeny, kövezett utcái elvarázsolják az ide látogatókat. A főtéren…

Tovább
Hol együnk jót Monopoliban?

Hol együnk jót Monopoliban? Első rész :)

Egy elég különleges helyre szeretném felhívni az éhes olvasók figyelmét mert szerintem kezdenek kihalni a turizmus fejlődésével azok a helyek, ahol a régi, hagyományos, kicsit furcsa dolgokat lehet enni Olaszországban, de ha azon agyalsz, hol együnk jót Monopoliban, akkor olvass tovább. Kicsit jobban úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy amikor én gyerek voltam, akkor Budapesten minden…

Tovább
Altamura

Altamura – a kenyér városa

Ha Pugliába érkezel, valószínűleg Bari repülőtérén fogsz leszállni. Ha így van, mindenképp érdemes lehet egy rövid kitérőt tenned Altamura felé mert nemcsak gasztronómiailag, hanem hangulatban is megéri a látogatást. Altamura mindössze fél órányi autóútra található a repülőtértől, vagy ha úgy döntesz, hogy Bari belvárosából vonattal utazol, akkor körülbelül 75 percet vesz igénybe az utazás. Elég…

Tovább

Amaro Averna – Avagy a szicíliai Unicum

Az Averna Amaro egy híres olasz likőr, amely Szicíliából származik, és az „amaro” kategóriába tartozik. Az amaro olaszul „keserűt” jelent. Ezek a likőrök általában gyógynövényekből, fűszerekből, mindenféle gyökerekből és citrusfélékből készülnek, melyeket alkoholban áztatnak és errefelé alaposan édesítenek is. Az Averna Amaro különösen népszerű az egyensúlyos ízvilága miatt, amelyben a kesernyés és édes jegyek keverednek. Pont…

Tovább
Bruschetta

Bruschetta és Vicenza

Nyilván most sem tudtunk ellenállni, és mindent (is) megkóstoltunk, amikor 2024 novemberében ellátogattunk a csodás Vicenzába. Az átlagos ételekről nem érdemes hosszan mesélni, de mindig beszámolok nektek, ha valami különleges kerül a tányérunkra. Így történt most is, amikor felfedeztünk egy „éttermet” – vagy inkább gyorséttermet, esetleg valamilyen öszvér megoldást –, amely a város várfalának tövében…

Tovább

Via Etnea – Catania szíve és történelmi főutcája

A Via Etnea Catania lüktető főutcája. Ha busszal érkezel a Catania Fontanarossa repülőtérről, szinte biztos, hogy itt fogsz leszállni, a Piazza del Duomo előtt. A Via Etnea egy elegáns sugárút, ami észak-déli irányban szeli át a Cataniát, a Piazza del Duomótól indulva és az Etna–vulkán felé tartva, amelyről a nevét is kapta. Az utca körülbelül 3 km hosszú, és egyenes vonalvezetése miatt az egyik legimpozánsabb…

Tovább
stracciatella

A „sztracsatella” vagy stracciatella fagyi titkai – Bergamo

Akkor jött szóba a téma, amikor arról meséltem nektek, hogy ha Bergamóban jártok, akkor feltétlen menjetek el abba a cukiba, ahol a stracciatellát kitalálták, merthogy még működik a hely és nyilván készítik is ezt a fagyifélét. Szerintem senkinek nem kell bemutatni a sztacsatella vagy olaszul stracciatella fagyit, ugye? Tudjátok, hogy alapvetően egy tejből készült fagyi,…

Tovább