Pasta & Pasti-t Cefalúban

Pasta & Pasti

Tészta, díjak és türelemjáték – avagy miért ne hagyd ki a Pasta & Pasti-t Cefalúban?

Ha Olaszországban jártok, egy dolgot garantálhatok: tészta lesz. Minden formában, minden méretben, mindenhol. És ez így is van rendjén. Mert az olaszok tökéletesen készítik a tésztát, és nem, nem túlzok. Ők nem csak megfőzik – ők életérzést csinálnak belőle. Nem véletlenül lett világhírű ez az egyszerű kis lisztes-tojásos csoda.

De honnan jött ez az egész tésztamánia?

Nos, a tészta eredetéről sok vita van – egyesek szerint Marco Polo hozta Kínából (ez egy klasszikus gasztromítosz), mások szerint már jóval előtte is létezett Itáliában valamilyen formában. Az biztos, hogy Szicíliában már az arab időkben is ettek szárított tésztát, főleg mert jól elállt a melegben is. Azóta persze annyit fejlesztettek rajta, hogy ma már több száz formában, ezerféle szószban él tovább. És minden tartománynak, sőt minden városnak megvan a maga büszkesége.

Szicíliában a tészta nem vicc

Itt van például a Pasta alla Norma, amit én is ettem legutóbb egy gyönyörű tengerparti étteremben Cefalúban. (Arról az étteremről itt írok bővebben.) Ez az étel egy szerelmi vallomás padlizsánhoz, paradicsomszószhoz és ricottához – egyszerű, de zseniális. Aztán ott van a pasta con le sarde (szardíniás tészta édesköménnyel és mazsolával, hmm!), meg a bucatini al nero di seppia (tintahal tintás tészta). És persze minden falunak, nagymamának és sarki kifőzdének van egy saját verziója, amit szerintük semmiképp sem szabad kihagyni, de ha gyakran olvasol engem, egész biztosan láttad már, hogy az ételekről sokat tudok beszélni. 🙂

Pasta & Pasti
Ezt látod a bejáratnál

Na de most térjünk a lényegre: Pasta & Pasti, Cefalúban

Ha Cefalúban jártok – ami egyébként már önmagában is egy kis ékszerdoboz –, akkor van egy hely, amit nem szabad kihagyni: a Pasta & Pasti. Komolyan mondom, ha csak egy tésztás ételt eszel életedben, legyen az itt.

Igaz, készülni kell: főleg nyáron biztosan sor lesz. Nálunk is volt, de 15 perc séta-étlapnézés-közös nyálcsorgatás után végre leültettek, és… megérte. Nagyon. Mivel padot is tettek az étterem elé, valószínűleg máskor is van sor azon a bizonyos tökéletes napon Cefalúban.

Pasta & Pasti

Amiért különösen ajánlom:

  • A tészta fele annyiba kerül, mint sok más helyen, de az íze duplán ver bármit.
  • A kiszolgálás gyors, kedves és figyelmes – és nem csak az olaszoknak, hanem a turistáknak is. (Ami, lássuk be, nem mindenhol alap.)
  • És ha még ez nem lenne elég: évek óta díjakat nyernek, amit teljes szívvel megértek. Ez a hely tud valamit. Nem fancy, nem puccos – csak egyszerűen jó.

Szicíliában sok minden csoda – a tenger, a vulkán, a barokk városkák – de számomra a tészta is ugyanebbe a kategóriába tartozik. A Pasta & Pasti pedig ezt a csodát olyan formában tálalja eléd, hogy csak annyit tudsz mondani a végén: köszönöm, még kérek.
Weboldala, Címe:  

Via Roma, 17, 90015 Cefalù PA, Italia

Egy gondolat a “Pasta & Pasti-t Cefalúban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük