Szicíliai étkezési szokások – miért ne kérj vacsorát este hatkor

Szicíliai étkezési szokások

A szicíliai étkezési szokások egy kicsit eltérnek a magyartól. Erről szól ez a poszt.

Elkövettem egy hibát. Egyszer. Este 6-kor leültem egy szicíliai étterem elé, mosolyogtam, és udvariasan megkérdeztem:
– Kinyitottak már?
A pincér rám nézett, mintha azt kérdeztem volna, hogy lehet-e náluk zokniban fürdeni.
Signora… torni più tardi. (Jöjjön vissza később.)

És itt tanultam meg a legfontosabbat: Szicíliában nem te döntöd el, mikor eszel. A napirendet a konyha vezényli.


Időzóna: „Itáliai gyomoridő”

A szicíliaiak (meg úgy általában az olaszok) egy másik időzónában élnek. Ezt én csak úgy hívom: „gyomoridő”. Itt nem reggel 8-kor reggeliznek és délben ebédelnek. Itt érezni kell, mikor jön el az idő.

De segítek, itt a szicíliai étkezési menetrend:

ÉtkezésIdőpont (kb.)Megjegyzés
Reggeli8:00 – 10:00Kávé + briós. Ne várj rántottát.
Ebéd13:00 – 15:00Meleg étel, hosszúra nyúlhat.
Vacsora20:00 – 22:30Csak semmi kapkodás. Még nyár van!

Ha tehát este 6-kor már farkaséhesen toporogsz egy étterem előtt, akkor két választásod van:

  1. Iszol egy aperitivót (és mondjuk megeszel egy zacskó pisztáciás chipset).
  2. Elfogadod, hogy itt más ritmusban élnek az emberek – és ez nem is olyan rossz.

Siesta – avagy a város lemerül, mint egy régi Nokia

Ha délután 2 és 5 között bármit is szeretnél intézni, ne tedd. Egész városok tűnnek el ilyenkor, mint egy elfelejtett Sims falu. Zárva van minden: bolt, posta, zöldséges, néha még a macskák is. Egyedül a kávézó és a fagylaltárus tartja a frontot.

Ez nem lustaság – ez életmód. A nyári melegben teljesen logikus, hogy az emberek ilyenkor hazamennek, lefürdenek, ledőlnek, és csak este 6-7 körül élednek újra.

Ha tehát turistaként ilyenkor próbálsz intézkedni, azt javaslom: ne menj boltba, menj strandra. A nap lenyugszik, de te ne idegeskedj – csak tanulj meg átkapcsolni szicíliaira.


Éttermi szokások, amiken meglepődsz (de aztán megszereted)

  1. Nem tolják az orrod alá az étlapot azonnal. Néha várni kell. Néha nagyon. Ez nem udvariatlanság. Ez: „Hagylak levegőt venni.”
  2. A pincér nem kérdezi meg 5 percenként, hogy minden rendben van-e. Mert bízik abban, hogy majd szólsz, ha baj van. (Spoiler: nincs baj.)
  3. A számlát nem hozzák ki automatikusan. Ne vedd ezt támadásnak – itt az evés közösségi rituálé, nem futószalag. Ha végeztél, szólj nyugodtan: „Il conto, per favore!”
  4. A borravalót nem kötelező adni, de nagyon örülnek neki. A „coperto” (terítékdíj) általában benne van az árban, de ha nagyon tetszett a kiszolgálás, egy kis extra mindig mosolyt csal az arcukra.
  5. Ne csodálkozz, ha a szomszéd asztalnál lévők is rád köszönnek. Egy kedves „buonasera” vagy „buon appetito” teljesen természetes – és akár egy beszélgetés is kikerekedhet belőle.
  6. Készülj fel arra, hogy egy vacsora 2-3 órás élmény is lehet. Ez nem gyorsétterem. Itt nem siet senki. Ez a dolce vita.
  7. A menü gyakran nincs lefordítva angolra – és ez jó jel. Valószínűleg nem turistacsapda, hanem helyiek által látogatott étterem. Kérdezz bátran, vagy használj egy offline fordítóappot.
  8. Nem mindig van pizza! Egy trattoriában például lehet, hogy csak házias fogások vannak, és pizzát csak este sütnek. De egy tányér „pasta alla Norma” után nem fogod hiányolni a pizzát.

Mit mondj, ha annyira jó volt a vacsora, hogy nem bírsz magaddal?

Nem csak a „Grazie!” létezik – ha igazán olaszosan akarsz elbúcsúzni a vacsora végén, próbáld ki ezeket:

  • Era squisito! – Ez isteni volt!
  • È stata la cena migliore della mia vita. – Ez volt életem legjobb vacsorája.
  • Torniamo anche domani! – Holnap is itt eszünk!
  • Complimenti allo chef! – Dicséret a szakácsnak!
  • Questo vino era divino. – Ez a bor mennyei volt.
  • Forse restiamo qui tutta l’estate. – Lehet, hogy itt maradunk egész nyárra…

Ezek a mondatok nem csak udvariasak, hanem szívet melengetők is. Egy-egy ilyen bók után könnyen előkerül egy kis házi limoncello a ház ajándékaként – igaz történet alapján!

Hogyan kerüld el a turistacsapdákat? – Belső infók helyiektől

  1. Kerüld az éttermeket főtereken, látványosságok közvetlen közelében. Inkább sétálj 2-3 utcát beljebb, és nézz körül.
  2. Figyeld meg, kik ülnek az asztaloknál. Ha csak turisták vannak, gyanús. Ha bácsik, nénik, helyi családok – annál jobb.
  3. Ha az étlapon 25 féle pizza, 20 féle tészta és 3 kontinens konyhája szerepel – menekülj. Az igazán jó helyek néhány, frissen készült ételt kínálnak.
  4. Keresd a „trattoria”, „osteria” vagy „taverna” feliratokat. Ezek többnyire családi vendéglők.
  5. Ne az alapján dönts, hogy van-e angol étlap. A jó helyeken lehet, hogy csak olasz menü van, de minden kérdésedre szívesen válaszolnak.
  6. Ha egy idős néni ül a bejáratnál és bíztat, hogy menj be – menj be. Ő lehet a tulaj anyukája. És ha ő főzött, jó lesz.

Szicíliai étkezési szokások összefoglalva

Szicíliában nem csak az étel finom, hanem az étkezés ritmusa is másképp szép. Itt nem siet senki, nem csönget a futár, nem szól a mikró. Itt időt adnak egymásnak – és maguknak. Ha megérted és elfogadod ezt a ritmust, az egész utazásod sokkal élvezetesebb lesz.

Szóval legközelebb, amikor egy kicsit lassúnak tűnik a kiszolgálás, vagy este 7-kor még mindig csak ásványvíz van az asztalodon, gondolj erre:

Te most nem csak vacsorázol. Te részt veszel a dolce vitában.


Ha tetszett a poszt, nézd meg a szicíliai éttermi kifejezések listámat is letölthető formában – hogy ne csak tudd, mit akarsz enni, de azt is, hogyan kérd el olaszul – mosollyal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük